15
2015
نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت اول
امروزه ابزارهای متنوعی برای شبيه سازي شبكههاي كامپيوتري مورد استفاده قرار دارند. با استفاده از اين نرمافزارها ميتوان در لايههاي مختلف مثل Network و Transport عمل شبيهسازي را انجام داد. همچنين توسط اين نرمافزارها ميتوان عمل شبيهسازي را روي شبكههاي محلي و شبكههاي Wireless انجام داد و نتايج شبيهسازي را مشاهده كرد. به طور کلی اين نرم افزار ها را مي توان به دو دسته تجاری و غير تجاری (عام) تقسيم کرد.
نرمافزارهاي شبيهسازي عام يا غير تجاري همانگونه كه از نام آنها پيداست هيچگونه هزينة مالي دربر ندارند و ميتوان آنها را از سايتهاي مربوط در Internet دريافت و نصب نمود. تنها هزينهاي كه در اين ارتباط ميبايست پرداخت شود، هزينة نيروي انساني در جهت آموزش و به كار گيري آنهاست. ممكن است اين هزينه كم اهميت به نظر برسد؛ ولي با توجه به تعداد بسيار زياد اين نرمافزارها، استفاده و به كارگيري آنها بايد با دقت بسيار صورت گيرد تا از اتلاف نيروي انساني پرهيز شود. در اين بين به نظر ميرسد دو نرمافزار NS و OMNET++ از قدرت و قابليتهاي بالايي برخوردار هستند و استفاده از آنها ارزش صرف وقت و انرژي لازم را داشته باشد. در بين نرمافزارهاي شبيهسازي تجاري نرمافزار OPNET از قدرت و قابليتهاي بالايي برخوردار می باشد و ارزش سرمايهگذاري مالي و نيروي انساني را داراست. متأسفانه در حال حاضر کشور ما مورد تحريم اين محصول قرار دارد. نسخههاي قفل شكسته و فاقد پشتيباني به هيچ عنوان توصيه نميشوند و ارزش سرمايه گذاری ندارند.
از اين رو در پروژه حاضر نرم افزار شبيه سازی NS2، که امروزه در اغلب پروژه های تحقيقاتی در دنيا مورد استفاده قرار دارد و از ارزش و اعتبار بالائی برخوردار است، به عنوان نرم افزار شبيه ساز شبکه انتخاب شده است. با توجه به اينكه اين نرمافزار بر روي سيستم عامل لينوكس نصب مي شود و نگارش های قابل نصب روی ويندوز کارائی لازم را ندارد، در بخش اول اين گزارش كلياتي در مورد ويژگيهاي اين سيستم عامل و طريقه نصب آن و نيز خلاصهاي از دستورهای آن آورده شده است. در ادامه به بررسي نرم افزار NS2 پرداخته ميشود. در ضمن به اين نکته نيز تاکيد می شود که سيستم عامل لينوکس نيز با توجه به غير تجاری بودن، آن در پروژه های ملی توصيه مي شود.
- سيستم عامل لينوكس
- تاريخچه
لينوكس در سال ۱۹۹۱ توسط يك دانشجوي فنلاندي به نام Linus Torvalds ساخته شد. لينوكس در واقع يكي از نگارشهاي تبديل شدة يونيكس براي كامپيوترهاي شخصي است. اما، از آنجا كه اين سيستم عامل رايگان بوده و source آن نيز در دسترس است، افراد مختلفي از سراسر جهان بر روي آن كار كردهاند و كم كم به جهت تحولاتي كه در اين سيستم بوجود آمد، تبديل به يك سيستم عامل محبوب براي كامپيوترهاي PC شد. امروزه ميليونها كاربر جهت انجام كارهاي خود به لينوكس وابسته هستند و بخصوص از آن در ارائه سرويسهاي اينترنتي استفاده مي كنند. با افزايش تعداد كاربران لينوكس، اين سيستم عامل يكي از رقباي اصلي محصولات مايكروسافت شده است. اين سيستم عامل رايگان، چند كاره (multi task)، چند كاربره(simultaneous multi user) و داراي مديريت عالي حافظه می باشد؛ همچنين با توانايي بالا در TCP/IP networking و با قابليت هاي امنيتي بسيار خوب، قادر می باشد سرويسهاي internet و intranet را در اختيار كاربران قرار دهد.
- نصب لينوكس
شركتهاي بزرگ كامپيوتري مانند Red Hat و SUSE نيز بر روي Linux كار كردهاند، بهطوري كه در حال حاضر شاهد انواع گوناگوني از Linux هستيم. در اين قسمت نحوه نصب سيستم عامل لينوكس (نگارش ۷٫۲ Red Hat) و جزئيات مربوط به آن توضيح داده خواهد شد.
- پشتيباني سخت افزار لينوكس
برخلاف سيستمهاي عامل ويندوز و مكينتاش، بايد مشخصات كامل سخت افزار كامپيوتر را قبل از نصب لينوكس بدانيد. اولين مرحله اين است كه مطمئن شويد لينوكس سخت افزار شما را پشتيباني خواهد كرد. در بيشتر موارد لينوكس قادر به پشتيباني سخت افزار كامپيوتر شما می باشد. براي اطمينان بيشتر به سايت http://www.redhat.com/ رجوع كنيد تا ليست سخت افزارهايي را كه پشتيباني ميكند، ببينيد.
لينوكس Red Hat برنامههاي كمكي زيادي دارد كه درايوهاي درستي را براي سخت افزار انتخاب ميكند ولي هنوز داشتن اطلاعاتي از سخت افزار كامپيوتر لازم می باشد. همچنين بايد مطمئن شويد كه شناسايي سخت افزار درست صورت گرفته است. جدول ۱ فهرستي است از اطلاعات اصلي كه بايد راجع به كامپيوترتان بدانيد. اگر بعضي از موارد را متوجه نميشويد به خواندن ادامه دهيد و سپس به جدول برگرديد.
اگر قبلاً ويندوز را روي كامپيوتر نصب كردهايد، بيشتر اين اطلاعات را ميتوانيد از System Properties بدست آوريد. روي Control Panel كليك كنيد، بعد System و سپس Device Manager را انتخاب نماييد، ليستي از اطلاعات سخت افزار كامپيوترتان خواهيد داشت. ضمناً ميتوانيد اطلاعات ارزشمندي را از طريق دفترچه راهنماي كامپيوتر بدست آوريد. اگر به هيچ طريق نتوانستيد اطلاعاتي بدست آوريد سعي كنيد به صورت اتوماتيك سخت افزار شناسايي گردد. اگر به نظر مي رسد كه قسمتهاي مختلف كامپيوتر فعال شده است، درست عمل كردهايد.
جدول ۱: اطلاعات سخت افزاري كه بايد قبل از نصب لينوكس بدانيد.
اطلاعات | سخت افزار |
SCSI يا IDE / EIDEساخت يا مدلاندازه
تعداد و اندازه اندازه باقيمانده / اندازه قابل مصرف كارخانه سازنده نوع : سريال يا PS/2 شماره درگاه سريال (COM 1 يا COM 2 و… ) IDE / ATAPI يا اسكازي (SCSI) يا … ساخت يا مدل، مقدار RAM ساخت يا مدل، نسبت اسكن عمودي و افقي كارخانه سازنده و مدل كارخانه سازنده و مدل كارخانه سازنده و مدل كارخانه سازنده و مدل |
نوع هارد ديسككنترلر اسكازي (درصورت وجود)هارد ديسك
پارتيشن سيستم عامل هاي ديگر پارتيشن لينوكس ماوس ماوس ماوس سريال سي دي رام كارت گرافيكي صفحه نمايش مودم كارت شبكه (NIC) كارت صوتي چاپگر |
اگر هارد ديسك اسكازي داريد، برنامه تست كنترلر اسكازي را نصب كنيد. اگر كنترلر اين درايور به صورت سخت افزاري روي مادربورد وجود داشته باشد برنامه تست و شناسايي ممكن است تشخيصي متفاوت با كنترلر واقعي بدهد. اگر برنامه نصب ادامه يافت پس ميتواند درايور را درست تشخيص داده باشد. مستندات مادربورد و كنترلر را مطالعه كنيد و مطمئن شويد كه شناسايي درست صورت گرفته است. اگر CD ROM از نوع IDE/ATAPI باشد، ميتواند به طور اتوماتيك درست تشخيص داده شود ولي اگر از نوع اسكازي باشد، برنامه تست و شناسايي (probe) قادر به ساختن آن می باشد. اگر مدل قديمي تر CD ROM را داريد كه به يك كارت صوتي وصل شده، ممكن است نياز به دانستن مدل و ساخت داشته باشيد.
- ايجاد فضا براي لينوكس
Linux ميتواند در هريك از حالت هاي Server، Workstation و يا Custom نصب شود. براي نصب تمام آنچه بر روي سي دي Red Hat 7.2 موجود است به ۱٫۷ GB فضا نياز مي باشد. البته فضاي بيشتري لازم است تا فايلها و برنامه هاي كاربردي را كه بعداً لازم داريد، نصب كنيد. اگر جاي كافي بر روي هارد ديسك نداريد، يك راه اين است كه هارد ديسك ديگري را اضافه كنيد. اضافه كردن يك هارد ديسك ديگر به كامپيوتر امكان كار با دو سيستم عامل را آسان تر ميسازد. اگر نميتوانيد يك هارد ديسك ديگر اضافه كنيد ولي ديسك شما داراي فضاي كافي می باشد، ميتوانيد دو باره آن را پارتيشن بندي كنيد و جاي كافي براي لينوكس و سيستم عامل ديگر موجود روي كامپيوترتان مثل ويندوز ايجاد كنيد.
با ويندوز به طور عادي يك يا دو پارتيشن منطقي خواهيد داشت. اگر ميخواهيد از ويندوز و لينوكس براي يك كامپيوتر استفاده كنيد بايد هارد ديسك را پارتيشن بندي كنيد تا ويندوز از يك قسمت و لينوكس از قسمت ديگر استفاده كند. اگر مجبور هستيد هارد- ديسك را دو باره پارتيشن بندي كنيد، دو حالت وجود دارد. ميتوانيد از كل برنامه هاي موجود يك كپي پشتيبان (back up) تهيه كنيد و بعد هارد ديسك را جهت ايجاد فضاي كافي براي لينوكس پارتيشن بندي كنيد و ويندوز را دو باره نصب كنيد و يا اينكه پارتيشن آخر ويندوز را بعد از انتقال اطلاعات آن بر روي پارتيشن هاي ديگر توسط دستور fdisk حذف كرده و بدون اينكه ويندوز را از روي سيستم برداريد، لينوكس را نيز نصب كنيد. يك روش ديگر نيز استفاده از برنامه هايي نظير Partition Magic و يا FIPS براي پارتيشن كردن مجدد هاردديسك است تا برنامه هاي روي كامپيوتر آسيب نبيند.
هشدار: قبل از اجراي برنامه Partition Magic يا FIPS حتماً Scandisk و Disk Defragmenter را اجرا كنيد. اگر چه اجراي آنها وقت زيادي مي گيرد ولي بدون اجراي Disk Defragmenter ادامه ندهيد. Disk Defragmenter موجب ميشود كه فضاي استفاده شده روي هارد ديسك تا جايي كه ممكن است فشرده شود و در نتيجه فضاي لازم ايجاد شود. اگر بخواهيد بر روي هارد ديسكي كه Disk Defragmenter روي آن اجرا نشده است، لينوكس قرار دهيد ممكن است فضاي بسيار كمي به آن اختصاص يابد و يا فايل هاي مربوط به ويندوز كه در قسمت هاي آخر هارد ديسك نوشته شده اند آسيب ببينند.
- مقدمات نصب
اگر نگارش ديگري از لينوكس و يا سيستم عامل و يا فايل هاي ديگري روي كامپيوترتان داريد كه ميخواهيد باقي بماند لازم است در اولين مرحله از آنها كپي پشتيبان در جايي به غير از هارد ديسك تهيه كنيد. مطمئن شويد كه Bios به گونهاي تنظيم شده كه كامپيوتر بتواند از فلاپي يا سي دي رام راه اندازي شود. اگر كامپيوتر با سي دي بتواند راه اندازي شود مي توانيد سي دي مربوط به لينوكس Red Hat 7.2 را در درايو مربوطه قرار دهيد و سيستم را دو باره راه اندازي كنيد. اگر امكان راه اندازي كامپيوتر با سي دي نباشد، بايد با يك فلاپي راه انداز (bootable) اين كار را انجام دهيد. اگر فلاپي مربوط به راه اندازي را نداريد، ميتوانيد آن را از كپي فايل مربوطه كه روي سي دي شماره ۱ لينوكس موجود است، درست كنيد.
اگر مطمئن نيستيد كامپيوترتان چگونه راه اندازي ميشود، مي توانيد اطلاعات Bios را ببينيد. براي ديدن اين اطلاعات لازم است قبل از اينكه كامپيوتر آغاز به كار كند كليد مربوط (F2 يا F4 يا Delete) را فشار دهيد. براي اينكه كليد مناسب را پيدا كنيد، به دفترچه راهنماي كامپيوتر مراجعه كنيد و ببينيد با كدام كليد ميتوانيد به اين قسمت كه setup هم گفته ميشود، راه يابيد. پس از ورود در قسمت مربوط به راه اندازي، تنظيم (boot sequence) را طوري تغيير دهيد كه سيستم اول به سراغ فلاپي و بعد به سراغ سي دي و در نهايت به سراغ هاردديسك برود. (اگر كامپيوتر نوع اسكازي داريد، روند راه اندازي ممكن است متفاوت باشد، لذا دفترچه راهنماي Bios را مطالعه كنيد). اولين سي دي مربوط به نصب لينوكس Red Hat 7.2 و يا فلاپي راه انداز را در درايو مربوط قرار دهيد.
نكته: چه با سي دي و يا فلاپي، كامپيوتر را راه اندازي كنيد، فرآيند نصب مشابه خواهد بود.
- روشهاي نصب لينوكس
- روش نصب با استفاده از CD-ROM
اين روش احتياج به يك ديسك بوت يا يك CD-ROM بوت كننده يا ديسك بوت PCMCIA دارد.
- هارد ديسك
اگر فايلهاي لينوكس را به يك درايو محلي كپي كردهايد، با استفاده از يك ديسك بوت يا ديسك PCMCIA مي توانيد به نصب لينوكس بپردازيد.
- روشهاي ديگر مانند NFS ، FTP و HTTP
راحت ترين روش نصب، استفاده از سي دی رام بوت كننده است. در اين روش در صورتي كه كامپيوتر شرايط لازم براي نصب لينوكس را، كه در قسمتهاي قبل گفته شد، داشته باشد ميتوانيد با قرار دادن سي دي ۱ بوت كننده لينوكس، اين سيستم عامل را نصب كنيد.
- پاسخ به سئوالهاي مربوط به سخت افزا در حين نصب
در خلال نصب در قسمت اول به سئوالات اوليه در مورد سخت افزار پاسخ دهيد (حتي اگر بخواهيد نگارش لينوكس را ارتقاء دهيد لازم است به اين سؤالات پاسخ دهيد). اگر كليه مشخصات سخت افزار كامپيوتر را از نصب قبلي بدانيد، انجام اين عمل آسانتر است. اولين مرحله انتخاب يك زبان است. اگر نصب گرافيكي معمولي را اجرا كنيد، زبان انتخاب شده زبان فعلي موجود روي سيستم مي باشد.
- صفحه كليد و ماوس
اگر نوع صفحه كليد شما در ليست صفحه كليدها موجود باشد، آن را انتخاب كنيد و در غير اينصورت Generic با تعداد درست كليد را انتخاب نماييد. (بيشتر صفحه كليدهاي انگليسي ۱۰۱ كليد دارند). در مرحله بعد ماوس را انتخاب كنيد. اگر مدل ماوس در ليستي كه ارائه شده است وجود نداشت PS/2 يا Serial Generic Mouse را انتخاب كنيد كه ميتواند با دو يا سه كليد باشد. اگر ماوس شما دو كليد دارد مطمئن شويد كه Emulate 3 Buttons را انتخاب كرده ايد.
نكته: ماوسهاي لينوكس سه كليد دارند. در حالي كه ماوسهاي PC و مكينتاش معمولاً دو كليد دارند و اگر بخواهيد آن را سه كليده تعريف كنيد، فشردن همزمان دو كليد با هم ميتواند به عنوان كليد سوم تلقي شود. اين موضوع بخصوص در حالت Xwindows با ارزش است.
اگر ماوس سريالي داريد، درگاه (port) سريال و نام دستگاه آن را وارد كنيد. نام درگاههاي سريال در ويندوز نسبت به لينوكس متفاوت است. بنابراين نامهاي مترداف ويندوزي آنها، متقابل نامهاي لينوكس ليست شده است. به طور مثال COM 1 مترادف /dev/ttyso است.
نكته: براي تغيير پيكربندي ماوس بعد از نصب بايد با root (كه بعداً توضيح داده خواهد شد) Login كنيد.
بعد از اينكه مشخصات سخت افزارهاي اصلي را وارد كرديد، نصب سيستم شروع ميشود. تا اينجا هنوز هيچ تغييري در سيستم اعمال نشده ولي با آغاز فرآيند نصب اين اطلاعات اعمال ميشود.
- اجراي نصب كننده سيستم (System Installer)
اولين سئوالي كه نصب كننده سيستم از شما ميپرسد، اين است كه كدام حالت نصب را انتخاب مي كنيد:
- نصب ايستگاه كاري (Work Station): در اين حالت برنامه نصب كليه پارتيشن هاي موجود لينوكس را از بين ميبرد و به طور اتوماتيك تمام فضاي آزادي را كه سيستم عامل ديگري اشغال نكرده به خود اختصاص ميدهد. اگر پارتيشني داريد كه توسط سيستم عامل ديگري مثل ويندوز اشغال شده، برنامه نصب Work station به آن آسيبي نميرساند.
- نصب سرور (Server): در اين حالت برنامه نصب تمام پارتيشنهاي موجود بر روي هارد- ديسك را از بين مي برد و به طور اتوماتيك پارتيشنها را براي يك كامپيوتر فقط لينوكس آماده مي سازد. لازم به ذكر است اگر مي خواهيد لينوكس به عنوان سرور عمل كند، اين انتخاب را بايد انجام دهيد.
- نصب انتخابي (Custom): براي بيشتر استفاده كنندگان، اين حالت نصب را توصيه ميكنيم زيرا در اين حالت در جريان نصب، قابليت تنظيم بيشتري وجود دارد.
- ارتقاء (Upgrade): اگر قبلاً نگارشي از لينوكس را روي سيستم خود نصب كرده و اكنون فقط ميخواهيد آن را ارتقاء دهيد، ميتوانيد حالت upgrade را انتخاب نماييد.
نكته : حالت ايستگاه كاري و يا سرور پيشنهاد نميشود. زيرا در آن صورت قادر به كنترل اندازه و وضعيت پارتيشنها نيستيد. همچنين احتمال خراب شدن فايلها و داده هاي موجود در هاردديسك وجود دارد. راهنماي نصب Red Hat 7.2 حالت نصب Custom را براي كاربر جديد پيشنهاد نمي كند ولي ما با اين موضوع مخالفيم. حتي از آغاز كار مهم است آنچه را كه براي سيستم اتفاق مي افتد ببينيد، حتي اگر به طور كامل آن را درك نكنيد (اگر نصب ايستگاه كاري را انجام دهيد يك سيستم عامل ساده لينوكس براي كار خواهيد داشت).
در اين قسمت فرض مي شود كه شما حالت انتخابي Custom را براي نصب بر ميگزينيد.
- قسمت بندي هارد ديسك
پارتيشن كردن هارد ديسك ممكن است نامطلوب و يا خوشايند باشد. اين تفاوت در نحوه آماده سازي است. قبل از آغاز اين كار لازم است هارد ديسك اضافي و يا فضاي كافي به صورت پارتيشن خالي روي هارد ديسك خود داشته باشيد. Red Hat 7.2 براي ايجاد پارتيشن از دو برنامه كمكي Disk Druid و fdisk استفاده مي كند. fdisk گزينه هاي بيشتري را دارا است و براي كاربر با تجربه سريعتر می باشد. ولي Disk Druid به صورت گرافيكي است و لذا براي استفاده آسانتر است. اگر از fdisk براي ايجاد پارتيشن استفاده مي كنيد، بايد از Disk Druid براي تعيين محلهاي اتصال (mount point) استفاده نماييد. در اين قسمت فرض مي كنيم از Disk Druid استفاده مي كنيد.
نكته: اگر با استفاده از Disk Druid يا fdisk قصد تغيير مجدد اندازه پارتيشن ويندوز را داريد، ممكن است ديگر نتوانيد به بعضي از فايلها و يا اطلاعات دسترسي پيدا كنيد. در اين حالت بايد از FIPS يا نرم افزارهاي مشابه براي تغيير اندازه پارتيشن و ايجاد پارتيشن خالي استفاده كنيد.
Disk Druid وضعيت فعلي پارتيشن هاي هارد ديسك را نمايش ميدهد. حتي آنهايي را كه متعلق به سيستم عامل ديگري است. در ويندوز هر پارتيشن و يا درايو با يك حرف مثل C: يا D: نامگذاري مي شود. در لينوكس نامگذاري درايوهاي هارد ديسك به صورت /dev/hda ، /dev/hdb و /dev/hdc مي باشد. /dev/hda معادل C: در ويندوز است. وقتي يك درايو هارد ديسك را قسمت بندي مي كنيد، هر پارتيشن شمارهاي خواهد داشت. مثلاً اگر روي يك هارد ديسك يك پارتيشن براي ويندوز و چهار پارتيشن براي لينوكس ايجاد كنيد، پارتيشن ها ممكن است به صورت زير نامگذاري شوند:
/dev/hda1 | windows |
/dev/hda5 | /boot |
/dev/hda6 | / |
/dev/hda7 | /swap |
/dev/hda8 | /home |
نكته: اگر ديسك سخت شما اسكازي است، نامگذاريها كمي متفاوت می باشد: /dev/sda ، /dev/sdb و غيره.
توجه داريد كه hda2 تا hda4 در ليست وجود ندارند. شماره هاي hda1 تا hda4 (يا sda1 تا sda4) براي پارتيشن هاي اوليه نگه داشته مي شوند. در مثال قبل پنج پارتيشن موجود است. بنابراين Disk Druid يك پارتيشن توسعه يافته (Extended) ايجاد كرده تا پارتيشن هاي منطقي (Logical) از hda5 تا hda8 را نگهداري كند. هميشه اگر بيش از چهار پارتيشن ايجاد كنيد، Disk Druid به طور اتوماتيك يك پارتيشن توسعه يافته ايجاد ميكند و پارتيشن هاي منطقي را در آن ميگذارد. پارتيشن توسعه يافته را فقط در حالتي كه بخواهيد از fdisk براي ديدن اطلاعات پارتيشن ها استفاده نماييد، مشاهده مي كنيد، ولي به هر حال وجود دارد. حال كه كمي بيشتر راجع به پارتيشن بندي مي دانيد، از Disk Druid براي ايجاد پارتيشن هاي لينوكس استفاده كنيد. Disk Druid فهرستي از هارد ديسك ها را به طور خلاصه با فضايي كه استفاده شده، به صورت درصد (%) در ستوني نمايش مي دهد. اين موضوع موجب مي شود بدانيد براي لينوكس چه مقدار فضا مي توانيد اختصاص دهيد.
- ايجاد پارتيشن براي لينوكس
همانطور كه مي دانيد لينوكس دايركتوري استانداري را جهت نگهداري فايلهاي سيستم دارا مي باشد. دايركتوريهاي زيادي مانند /(root system file) ، /etc ، /boot، /home ،/usr و غيره موجود ميباشند. اگر روي mount point در Disk Druid كليك كنيد، منوي كشويي (drop-down) باز ميشود و تمام system file هاي پايهاي لينوكس را مشاهده ميكنيد. براي هركدام از اين system file ها ميتوان پارتيشن جداگانهاي ايجاد كرد و يا اينكه يك پارتيشن به root system file و دايركتوريهاي مربوط به آن اختصاص داد.
بدون وارد شدن به جزئيات بيشتر ميتوان گفت بهتر است تمام لينوكس را داخل پارتيشن مربوط به root نگذاريد. زيرا در اين حالت ممكن است بعدها براي نصب سيستم جديد دچار مشكل شويد. همچنين اگر مشكلي براي يكي از پارتيشن ها پيش آيد، در آن صورت بازيابي داده ها از پارتيشن هاي ديگر بويژه دايركتوري home نيز با مشكل مواجه مي شود. براي مبتديان تنظيم مناسب كه كليه منظورها را در برداشته باشد شامل دايركتوري هاي /boot ، /swap و /home است. همچنين اگر قصد داريد برنامههايي را علاوه بر آنچه روي سي دي Red Hat موجود می باشد نصب كنيد، بهتر است پارتيشن /usr يا /usr/Local را هم ايجاد نماييد.
ابتدا پارتيشن /boot را ايجاد ميكنيم. اين پارتيشن هنگام راه اندازي استفاده ميشود و حجم آن بايد حدود
۳۰ MB باشد. حجم /swap بايد دو برابر اندازه حافظه فيزيكي باشد و اگر قصد داريد نرم افزارهاي كاربردي گرافيكي زيادي را اجرا نماييد، حداقل MB 64 ، براي آن در نظر بگيريد. فضاي باقيمانده را بين / و /home تقسيم كنيد. اگر /usr را نيز ايجاد كرده ايد، بيشترين فضا را براي آن در نظر بگيريد. زيرا نرم افزارهاي كاربردي و كتابخانه و برنامه هاي گرافيكي همه در آن قرار ميگيرند. اگر /usr را ايجاد نكرده ايد فضاي / را بيشتر از بقيه در نظر بگيريد. /home شامل همه فايلهايي ميشود كه استفاده كننده ايجاد ميكند. ( /home گاهي مانند My Documents در ويندوز عمل ميكند). جدول ۲ نمونهاي از پارتيشن بندي براي كامپيوتري است كه با دو سيستم عامل راه اندازي مي شود و يك هارد ديسك GB 4 دارد.
نمونه پارتيشن بندي
اندازه | نام | پارتيشن/محل اتصال |
۲۰۰ MB | hda1 | Win 98-FAT 32 |
۳۰ MB | hda5 | /boot |
۶۴ MB | hda6 | /swap |
۱۲۰۰ MB | hda7 | / |
۷۰۰ MB | hda8 | /home |
حال براي اينكه اين پارتيشن مخصوص Linux باشد و از داخل Windows يا DOS ديده نشود، از ليست File System Type گزينة ext2 يا ext3 را انتخاب كنيد. براي ايجاد يك پارتيشن، هارد ديسك را Drive Summary (جايي كه پارتيشن ها قرار ميگيرند) انتخاب كنيد. Add را كليك كنيد. از زير منو Mount Point را انتخاب كنيد. اندازهاي را بر حسب MB تعيين كنيد. به غير از پارتيشن Swap به طور عادي نوع پارتيشن هاي ديگر Linux Native است. اگر در حين انجام كار موردي را اشتباه انجام دهيد، Reset را كليك كنيد، پارتيشن ها به حالت اصلي برميگردند. ميتوانيد اندازههاي مختلف را تست كنيد و قبل از اينكه كليد Next را فشار دهيد، بارها از كليد Reset استفاده كنيد.
- فرمت كردن پارتيشن ها
بعد از اينكه پارتيشن ها را ايجاد كرديد، بايد فرمت شوند. قاعدتاً برنامه نصب فقط پارتيشنهاي مربوط به لينوكس را جهت فرمت كردن ليست ميكند. با اين وجود آن را دو باره جهت اطمينان كنترل كنيد. اگر /home يا /usr/local را از نگارش لينوكس قبلي داريد، دقت كنيد در ليست، علامت براي فرمت شدن نداشته باشند.
- تنظيم LILO
بعد از اينكه هارد ديسك را فرمت كرديد، صفحه LILO Configuration ظاهر ميشود. LILO مخفف Linux Loader است. با LILO ميتوانيد هر كدام از سيستم عاملها را براي راه اندازي فعال كنيد و يا لينوكس را با يك فلاپي راه اندازي كنيد و سيستم عامل قبلي كه كامپيوتر را راه اندازي ميكرد به همان صورت باقي بماند. مزيت استفاده از فلاپي راه انداز به جاي فعال كردن لينوكس در LILO اين است كه ديگر مجبور نيستيد (Master Boot Record) MBR را بازنويسي كنيد. پارتيشنهاي سيستمهاي عامل موجود كاملاً از هم جدا هستند و هنگامي كه كامپيوتر را روشن مي كنيد با همان سيستم عامل قبلي از هارد ديسك راه اندازي مي شود. عيب استفاده از فلاپي راه انداز امكان گم شدن آن است كه در آن صورت قادر به راه اندازي لينوكس نخواهيد بود.
اگر از روي پارتيشن ديگري كامپيوتر را با ويندوز راه اندازي ميكنيد، ميتوانيد LILO را جهت اطمينان و درستي كار در MBR نصب نماييد و هنگام آغاز به كار، هر سيستم عاملي را كه مايل هستيد انتخاب نماييد. اگر از ويندوز NT استفاده مي كنيد، LILO را در MBR نصب كنيد و يا به طور كلي نصب نكنيد يا اينكه LILO را در پارتيشن /boot نصب نماييد. اگر فقط با لينوكس سيستم را راه اندازي مي كنيد، LILO را در MBR نصب نماييد.
نكته: چه بخواهيد سيستم با فلاپي راه انداز، راه اندازي شود و چه از طريق LILO، مطمئن شويد كه جلوي ايجاد فلاپي راه انداز علامت زده ايد. زيرا وجود اين فلاپي براي مواقعي كه در پارتيشن /boot مشكلي ايجاد شود مفيد خواهد بود. جهت دانستن نحوه ايجاد فلاپي راه انداز خاص خود به سايت http://www.Linuxdocs.org مراجعه نماييد.
اگر ميخواهيد پارامترهاي هسته اصلي (kernel) با لينوكس اجرا شوند، آنها را در فيلد kernel parameters وارد نماييد. بيشتر استفاده كنندگان نيازي به پارمترهاي خاص هسته اصلي ندارند. اگر سيستم شما با دو سيستم عامل مي تواند راه اندازي شود و ضمناً قصد استفاده از LILO را نيز داريد، سيستم عاملي را كه به طور عادي ميخواهيد با آن راه اندازي شود بايد انتخاب كنيد. به طور مثال اگر ميخواهيد ويندوز، كامپيوتر را راه اندازي كند، پارتيشن Dos را انتخاب كنيد و Default Boot Image را علامت بزنيد. در اينصورت در پارتيشن DOS علامتي ظاهر مي شود. براي اينكه لينوكس، سيستم عامل راه انداز باشد همين روند را براي لينوكس انجام دهيد. در صورت انتخاب هر كدام از سيستم عاملها بايد قادر باشيد با سيستم عامل ديگر نيز كامپيوتر را راه اندازي كنيد. به اين منظور DOS يا لينوكس را از منوي LILO به هنگام راه اندازي كامپيوتر انتخاب كنيد.
نكته : اگر لينوكس را با انتخاب گزينه work station نصب ميكنيد boot loader را گزينه GRUB انتخاب كنيد تا بتوانيد هم از سيستم عامل ويندوز استفاده كنيد و هم از سيستم عامل لينوكس.
- ايجاد عضويت براي root و كاربران
حداقل بايد يك عضويت و رمز عبور براي root داشته باشيد. اگر كامپيوتر به شبكه متصل است، دانستن يك رمز عبور مطمئن، ضروري است. بيشتر رمزهاي ورود تركيبي تصادفي از حروف و اعداد است. متاسفانه رمز عبور تصادفي به سادگي فراموش مي شود. پس مناسب ترين رمز ورود، حرف اول يك عبارت مي تواند باشد. به طور مثال يك رمز ورود مناسب مي تواند muflor 66 باشد كه مخفف my uncle frank lives on route 66 است. هرگز به عنوان رمز ورود از نام يك دايركتوري و يا نام شخص خاصي استفاده نكنيد، زيرا ممكن است به سادگي كشف شود.
نكته: رمز ورود root را فراموش نكنيد. در صورت فراموش كردن رمز ورود root ، اگر ورود به سيستم غير ممكن نباشد فوق العاده دشوار خواهد بود. آن را در جايي مطمئن يادداشت كنيد (روي كاغذ و نه در يك فايل كامپيوتري).
علاوه بر root بايد حداقل يك عضويت براي كار روزانه يك كاربر ايجاد كنيد، همچنين ميتوانيد در خلال نصب به هر تعداد كه ميخواهيد عضويتهاي مختلف (account) ايجاد كنيد. با تكميل اطلاعات مربوط به عضويت يك كاربر، كليد Add را فشار دهيد. در اينصورت فيلدهای خالي پر ميشوند و آماده دريافت اطلاعات كاربر بعدي هستند. در خاتمه كليد Next را فشار دهيد.
۲-۱۱ انتخاب ابزار ايمنی
در صفحه مشخصات و پيكربندي اعتبار سنجي (Authentication) ميتوانيد ابزار ايمني متنوعي را انتخاب كنيد. براي بيشتر كاربراني كه از طريق مودم (dial-up modem) به شبكه وصل ميشوند، رمزهاي ورود با مكانيزم MD5 و Shadow كافيست. براي كسب اطلاعات بيشتر از ايمني سيستم به راهنماي جامع (Reference Guide) مراجعه نماييد. بعد از موضوع ايمني، زمان محلي را براي سيستم تنظيم نماييد.
۲-۱۲ نصب بستههاي نرم افزاري
بعد از اينكه زمان محلي را تنظيم كرديد، نرم افزارهايي را كه ميخواهيد به سيستم لينوكس اضافه كنيد، انتخاب نماييد. جهت نصب آسانتر، اين نرم افزارها در گروههاي مشخص دسته بندي شدهاند. اگر مطمئن به انتخاب يك بسته نرم افزاري نيستيد، بهتر است كه آن را انتخاب نكنيد. هميشه امكان اجراي برنامه ارتقاء (Upgrade) و نصب بستههاي نرم افزاري را بر روي سيستم داريد. اگر لينوكس را قبلاً نصب كردهايد، كنترل بيشتري براي انتخاب جداگانه بستههاي نرم افزاري، داريد. اگر يك بسته يا بستههاي نرم افزاري را انتخاب كنيد، جلوي عبارت total Install size فضايي را كه اشغال ميكند نشان داده ميشود. اطمينان پيدا كنيد كه نصب آن اندازهاي كمتر از يا مساوی با /usr ميخواهد.
——————————————————————-
فرمت فایل ها: Docx ,PDF
تعداد صفحات: ۷۱ صفحه
حجم فایل: ۱٫۷۷ MB
——————————————————————-
برای دانلود فایل ورد کامل این مقاله لطفا بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت اول
نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت دوم
نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت سوم
نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت چهارم
مطالب مرتبط
فرستادن دیدگاه
راهنمای دانلود
تبلیغات
آرشیو موضوعی
- کامپیوتر (142)
- آموزشی (30)
- برنامه نویسی متلب (3)
- برنامه نویسی وب (4)
- برنامه نویسی ویندوز (19)
- #C – سی شارپ (18)
- API – اِِی پی آی (6)
- ++C/C سی/سی پلاس پلاس (1)
- #C – سی شارپ (18)
- پایگاه داده (9)
- تحقیقاتی (26)
- سخت افزار (1)
- شبکه های کامپیوتری (28)
- شبیه سازی (7)
- شیوه ارائه مطالب (6)
- طراحی الگوریتم (1)
- طراحی صفحات وب (3)
- CSS – سی اس اس (3)
- HTML – اچ تی ام ال (3)
- کارآموزی (4)
- کامپایلر (2)
- مهندسی نرم افزار (54)
- UML – یو ام ال (51)
- نمونه سوال (3)
- هوش مصنوعی (1)
بیشترین بازدید
- مدلسازی معنایی داده ها - تعداد بازدید (83,064)
- تجزیه و تحلیل سیستم کتابخانه توسط UML - تعداد بازدید (32,706)
- تجزیه و تحلیل سیستم رزرو و فروش بلیط در آژانس مسافرتی با UML - تعداد بازدید (30,086)
- نمودار ER بانک و روابط بین آنها و نرمال سازی جداول در سطح BCNF - تعداد بازدید (26,812)
- نمودار جریان داده (Data flow Diagram(DFD آژانس تاکسی تلفنی - تعداد بازدید (25,745)
- نمودار ER کتابخانه و روابط بین آنها و نرمال سازی جداول در سطحBCNF - تعداد بازدید (25,459)
- تجزیه و تحلیل فروشگاه با UML در نرم افزار رشنال رُز - تعداد بازدید (23,990)
- تجزیه و تحلیل سیستم فروشگاه آنلاین با UML در نرم افزار رشنال رز(Rational Rose) - تعداد بازدید (23,194)
- Checkout - تعداد بازدید (23,097)
- تجزیه و تحلیل سازمان تامین اجتماعی با UML در نرم افزار رشنال رُز - تعداد بازدید (21,853)
مطالب تصادفی
- تجزیه و تحلیل سيستم نمایندگی فروش خودرو با UML در نرم افزار رشنال رُز
- چاپ سری فیبوناچی توسط مولد همنهشتی در #C
- تجزیه و تحلیل سیستم تولید پوشاک با UML در نرم افزار رشنال رُز
- نرم افزار شبيه سازی NS و نحوه نصب کردن و کار با آن- قسمت چهارم
- تجزیه و تحلیل انبار با UML در نرم افزار رشنال رُز
- آموزش طراحی صفحات وب
- تجزیه و تحلیل سیستم فروشگاه آنلاین با UML در نرم افزار رشنال رز(Rational Rose)
- انجام پروژه های دروس رشته کامپیوتر
- تجزیه و تحلیل سيستم رستوران و فست فود با UMLو طراحی نمودار جریان داده DFD با Power Designer
- تجزیه و تحلیل سيستم درمانگاه دندانپزشكي با UML در نرم افزار رشنال رُز
تازه ترین ها
- تجزیه و تحلیل آموزشگاه موسیقی با استفاده از UML
- تجزیه و تحلیل هتل با UML در نرم افزار رشنال رُز
- تجزیه و تحلیل سیستم عابر بانک با استفاده از UML در نرم افزار رشنال رُز
- تجزیه و تحلیل صرف غذا در رستوران با UML در نرم افزار Rational Rose
- تجریه و تحلیل سیستم امنیتی ورود و خروج یک سازمان با UML در نرم افزار Pacestar UML Diagrammer
- تجزیه و تحلیل انبار کارخانه با UML
- تجزیه و تحلیل تاکسی تلفنی با UML
- تجزیه و تحلیل سیستم رزرو و فروش بلیط در آژانس مسافرتی با UML
- تجزیه و تحلیل شرکت کاریابی با استفاده از UML
- تجزیه و تحلیل سیستم کتابخانه توسط UML
تقویم شمسی
ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
---|---|---|---|---|---|---|
« آذر | ||||||
1 | 2 | |||||
۳ | ۴ | ۵ | ۶ | ۷ | ۸ | ۹ |
۱۰ | ۱۱ | ۱۲ | ۱۳ | ۱۴ | ۱۵ | ۱۶ |
۱۷ | ۱۸ | ۱۹ | ۲۰ | ۲۱ | ۲۲ | ۲۳ |
۲۴ | ۲۵ | ۲۶ | ۲۷ | ۲۸ | ۲۹ | ۳۰ |
۳۱ |